Хүнсний аюулгүй байдал, эрүүл ахуйг хангах нь маш чухал бөгөөд энэ нь хэрэглэгчдийн эрүүл мэндийг хоол хүнсээр дамжих өвчин, хоолны хордлогоос хамгаалахад тусалдаг. Хоол хүнс нь бактери, вирус болон бусад бичил биетнээр бохирдсон тохиолдолд хоолны хордлого үүсч, бохирдсон хоол хүнс хэрэглэдэг хүмүүсийг өвчтэй болгодог. Ерөнхийдөө хоолны хордлогыг гэртээ эмчлэх боломжтой байдаг ч заримдаа ноцтой бөгөөд яаралтай эмнэлгийн тусламж авах шаардлагатай болдог. Тиймээс хэрэглэгчид нь хоолны хордлогоос болгоомжлох ёстой.
Хүнсний аюулгүй байдал яагаад чухал вэ? Хүнсний аюулгүй байдлын тухай хууль тогтоомжийн дагуу хүнсний бизнес эрхлэгчид хүнсний үүргээ аюулгүй, эрүүл ахуйн шаардлага хангасан байдлаар биелүүлэхийг үүрэг болгосон. Эрүүл бус хоол хүнс хэрэглэгчдэд нийлүүлэх нь гэмт хэрэг болно. Хүнсний бизнес эрхлэгчид хэрэглэгчдэд хоол хүнс нийлүүлэхдээ анхаарал тавих үүрэгтэй бөгөөд хүнсний аюулгүй байдал, хүнсний эрүүл ахуйг нэн тэргүүнд тавьдаг.
Хүнсний гаралтай өвчин нь иргэдийн эрүүл мэндэд дарамт болж, эрүүл мэндийн үйлчилгээний өртөгийг эрс нэмэгдүүлдэг. Үнэндээ хоол хүнсээр дамжих өвчин бол урьдчилан сэргийлэх эрүүл мэндийн асуудал юм. Хүн бүр хоол хүнсээр дамжих өвчинд нэрвэгдэх боломжтой боловч зарим хүмүүс илүү эрсдэлтэй байдаг. Жишээлбэл, 4-өөс доош насны хүүхдүүд хоол хүнсээр дамжих зарим эмгэг төрүүлэгчид, тухайлбал токсин үүсгэдэг Escherichia coli-д хамгийн их өртдөг. 50 -аас дээш насны хүмүүс болон дархлаа суларсан хүмүүс ихэвчлэн хоол хүнсээр дамждаг гэдэсний эмгэг төрүүлэгчдээс илүү эрсдэлтэй байдаг. Хүнсний хувьсгал Баян-Өлгий аймгийн Засаг даргын Тамгын газар